Správná teplota servírování vín

Teplota servírování vína má zásadní vliv na jeho chuťový i čichový dojem. Ohřátím nebo ochlazením se faktické složení vína nezmění, ale podchladíte-li komplexní víno příliš, neukáže se vám v celé své kráse. Naopak když budete podávat svěží víno příliš teplé, bude se vám zdát fádní. Hlavním důvodem je mnohovrstevnost vína, jehož nejdůležitější složky reagují na chlad a teplo odlišně.

 

Bílé víno

Na nose vnímáme aroma na základě obsažených těkavých látek ve víně. Pokud bílé víno příliš podchladíte, neuvolní se všechny aromatické látky a víno se vám zcela neodhalí, i když někdy to je žádoucí. Pokud je teplota vyšší, látky se uvolňují mnohem rychleji a aroma je intenzivnější. Do jisté míry můžete teplotou ovlivnit aroma vína.

 V ústech naše chuťové pohárky vnímají teplo a chlad odlišně a na základě toho vnímáme i obsah cukru, kyselin, alkoholu a oxidu uhličitého. Pokud pijete například lehké svěží Chardonnay, můžete lahev více nachladit, protože nižší teplota podtrhuje kyselinu vína. Pokud, ale pijete komplexní plné víno, které zrálo třeba v dubových sudech, o něco vyšší teplota jim naopak prospěje. Nezáleží vždy jen na odrůdě, ale i vinifikaci, jak třeba můžete vidět u Ryzlinku nebo Chardonnay.

 

Červené víno

Červená vína by měl být temperována vždy podle toho, kolik obsahují tříslovin. Čím více taninů obsahují, tím teplejší by se měla podávat. Zralá červená vína, která obsahují méně tříslovin, se podávají o něco chladnější, aby se projevila kořeněnost a ovocnost vína. Chlad zdůrazňuje hořkost a svíravost obsažených tříslovin v červeném víně, teplo nám naopak zesiluje pocit kyselosti a sladkosti vína.

Červená vína mějte ideálně připravena v chladné místnosti, po nalití do sklenky se totiž teplota zvedne až o dva stupně. Pamatujte, že víno doma ve sklence snáze zteplá, než se zchladí a doba kdy se říkalo „Červené by mělo mít pokojovou teplotu“, už je dávno pryč, protože většina z nás má ve svém obydlí příjemných 21°C.

Myslete i na to, že příliš vysoká teplota způsobuje to, že alkohol obsažený víně vnímá váš nos intenzivněji a vyvolává ostrý štiplavý pocit.

______________________

Pamatujte, že teplo a chlad jsou relativní pojmy, a že teplota ve sklence stoupá rychleji díky prostředí, ve kterém víno pijete. Berte v potaz teploty uvedené v tabulce, ale řiďte se především svým pocitem, protože víno pijete vy a je důležité, abyste si ho právě vy, co nejvíce vychutnali.

Věřím, že správným nachlazením si dobrá vína ještě více vychutnáte.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení